Zobacz również: Łużna24.pl Grybow24.pl
Elektro-Partner A.S. Janusz Broda
Bobowa24.pl http://bobowa24.pl/
imieniny Niedziela, 24 marca 2019
BramTECH - bramy, ogrodzenia, balustrady

Czego nie powinno zabraknąć na Wigilijnym stole? Jak zdążyć z przygotowaniami?

10.12.2013 || Kategorie: Region, Społeczeństwo, Tradycja || Autor: Julia Ziomek

Wigilijny wieczór Bożego Narodzenia jest bez wątpienia najbardziej uroczystym i najbardziej wzruszającym wieczorem w ciągu roku. Do spożywanej tego wieczoru wieczerzy, przygotowujemy się przez wiele dni. O czym nie należy zapomnieć? Co powinno się znaleźć na wigilijnym stole?

W Polsce tradycja wigilii sięga swoją historią do XVIII wieku, główną jej częścią jest uroczysta wieczerza, złożona z postnych potraw. Stół powinien być przykryty białym obrusem, przypominającym ołtarz i pieluszki Pana Jezusa, a pod nim dawało się siano dla przypomnienia sianka, na którym spoczywało Boże Dziecię. Wigilijny dzień to również czas obowiązywania postu ścisłego. Do stołu wspólnie z rodziną zasiada się gdy na niebie ukaże się pierwsza gwiazda. Czyniono tak zapewne na pamiątkę gwiazdy betlejemskiej, którą według Ewangelisty św. Mateusza ujrzeli Mędrcy, zwani też Trzema Królami. Jednym z najważniejszych momentów wigilii jest zwyczaj łamania się opłatkiem.

Wigilijną wieczerzę otwiera najczęściej jedna z tradycyjnych zup wigilijnych – barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa lub żurek . Oprócz dań rybnych podaje się groch z kapusta, potrawy z grzybów suszonych,pierogi z różnym nadzieniem, kompoty z suszonych owoców a także łamańce z makiem lub pochodzącą ze wschodnich rejonów Polski słynną kutię oraz ciasta. Wśród świątecznych ciast jet również makowiec.  Tradycja nakazuje podanie dwunastu potraw, ale ta liczba nie jest obowiązkowa, a jedynie związana z poszczególną rodzinną tradycją. Do naszych czasów przetrwał też zwyczaj jedzenia z jednej miski, pod którą sypie się ziarno i kładzie opłatek.

Dla tych, którym brakuje czasu lub zapomną o przygotowaniu danej wigilijnej potrawy z pomocą przychodzi oferta Zajazdu Ostoja, w której można zamówić świąteczne pierogi m.in. z kapustą i grzybami, ruskie czy ze śliwkami suszonymi. Dostępne są również uszka z mięsem oraz grzybami w rewelacyjnej cenie tylko 20groszy za sztukę! W swoim wigilijnym menu Ostoja posiada również: krokiety z mięsem i kapustą oraz grzybami i kapustą, ryba po grecku, kapusta zasmażana z grochem, sałatki: śledziową, jarzynową oraz mięsną. Uzupełnieniem tych wszystkich propozycji jest piernik świąteczny, makowiec z bakaliami oraz świąteczne ciasteczka. Co jest wartym podkreślenia produkty robione są ręcznie i można je kupić świeże lub mrożone. Wystarczy zadzwonić pod numer (18) 351 41 69 lub 602 440 123 i złożyć zamówienie.

Swoją propozycję Ostoja przygotowała także dla firm i instytucji.

– Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas będący okazją do spotkań i wspólnego świętowania – mówi Marcin Szczepanek właściciel Zajazdu Restauracji Ostoja. Warto podzielić się w tym czasie opłatkiem ze swoimi współpracownikami oraz zasmakować tradycji w wyrafinowanym wydaniu. Nasza firma zadba by niczego podczas tej wieczerzy nie zabrakło. Takie spotkanie możemy przygotować w siedzibie firmy klienta jak również w naszym lokalu.

Wśród atrakcyjnych cenowo menu dla wigilii firmowych i instytucjonalnych bo już od 25zł/osoba są serwowane: zakąski, zupy, danie główne, deser oraz kompot. Można ustalić także własne kompozycje oraz potrawy.

Więcej szczegółów można przeczytać także na: www.zajazdostoja.pl

A jeśli nie macie pomysłu na sylwestra, przypominamy:  Zajazd Ostoja organizuje w tym roku dwie zabawy sylwestrowe. zapraszamy na dwie zabawy sylwestrowe organizowane przez Zajazd Ostoja. Jeden dla młodzieży w specjalnej cenie 80zł będzie odbywał w starszym budynku a zabawę na nim poprowadzi didżej. Drugi natomiast bal sylwestrowy z pełną już pompą urządzony zostanie w nowym budynku, do tańca będzie przygrywał zespół CAŁUŚNI.

fot. polskieradio.pl / własne