Zobacz również: Łużna24.pl Grybow24.pl
Bobowa24.pl http://bobowa24.pl/
imieniny Niedziela, 25 października 2020
fotowoltaika, montaż, dofinansowania, dopłaty

Poezja na talerzu – część trzecia

04.10.2020 || Kategorie: Bobowa, Kącik czytelnika || Autor: Mateusz Książkiewicz

„Mimozami jesień się zaczyna…” śpiewał niegdyś Niemen. W Bobowej dopełnieniem rozpoczynającej się jesieni jest propozycja restauracji Ostoja, która zaprasza na trzecią już z kolei kolację degustacyjną w wykonaniu wybitnego szefa kuchni Krzysztofa Wronki.

Tym razem w menu kolacji degustacyjnej znajdziemy wszystko co przywoła w naszych myślach i zmysłach nostalgię związaną z mijającym latem oraz sentymentalnym okresem jesieni. Kuchnia sezonowa, czyli ta, która nawiązuje do pór roku pozwala uniknąć nudy na talerzu. Zmieniająca się z miesiąca na miesiąc aura i związana z tym okresowa dostępność produktów powoduje, że wraz z pogodą zmienia się to co jemy. Ponadto korzystając z produktów sezonowych mamy gwarancję ich świeżości, dzięki czemu są to produkty oferujące doskonały smak i jakość.

Szef kuchni z Restauracja Ostoja słynie z komponowania smaków charakterystycznych dla naszego regionu. Wykorzystując swoje doświadczenie łączy tradycję ze światowymi trendami sztuki kulinarnej. Można rzec bawi się komponowaniem smaków, dzięki czemu chętnych do powrotów nie brakuje.

W menu obecnej edycji kolacji degustacyjnej znajdziemy podpłomyka przełamanego dżemem z jarzębiny, bryndzę podaną z mieszanymi sałatami, pieczonym burakiem, cukinią i kiszonym pomidorem. Pewnym zaskoczeniem może być dla nas zupa – krem z wędzonego ziemniaka z wieprzowiną pulled i konfitowanym żółtkiem. Również danie główne będzie nam przywodzić na myśl typowo jesienną scenerię, bowiem podany zostanie kurczak supreme na czarnej soczewicy z musem z pieczonej dyni i sosem z kasztanów. Przysłowiową „wisienką na torcie” będzie słodki jak jesienne wieczory deser w postaci pieczonego jabłka nadziewanego mascarpone z orzechami, które podane będzie z sosem z białej czekolady i ozdobione kruszonką owsianą.

Kolacja odbędzie się 10 października 2020 roku (tj. sobota) o godzinie 19 w budynku Restauracji Ostoja w Bobowej (ul. Grunwaldzka 78). Zapraszamy!