Bobowska babka idealna na święta (TV)
Babki – cytrynowe, marmurkowe, jogurtowe. Duże, średnie, małe, te z lukrem i cukrem pudrem. Każdego roku na Wielkanoc Piekarnia Bobowska przygotowuje dla nas ten wyśmienity smakołyk, za którym przepadają zarówno dzieci jak i dorośli.
Wielkanoc bowiem to nie tylko kolorowe pisanki i żurek, ale także i …babki.
Wypiek bobowskich babek to receptura stara niemal tak samo jak ich tradycja pielęgnowana na przestrzeni dziesięcioleci przez gospodynie domowe. Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny Kwarcińskiej, głównego cukiernika Piekarni Bobowskiej – babki pieczone są w specjalnych formach, a w ich skład wchodzą: mąka, tłuszcz, jajka, proszek do pieczenia, ewentualnie kakao. Na koniec polewane są czarną lub białą czekoladą i ozdabiane kolorową posypką lub cukierkami.
Babka to symbol doskonałości i umiejętności, dlatego dawniej musiał być to koniecznie wypiek własny. Gospodynie przed rozpoczęciem, można by rzec obrzędu pieczenia babki, szczelnie zatykały wszystkie szpary kocami, gdyż przeciąg mógł sprawić, że baba opadnie. Wypraszano też z domu wszystkich mężczyzn, bo gwałtowne ruchy i ciężkie uderzenia także źle wpływały na wypiek. Czasem był to długotrwały proces, trwający nawet 12 godzin.
Dziś taką babkę, niemal domowego wypieku można kupić choćby w Delikatesach Centrum. Idealna zarówno do kawy jak i wielkanocnego koszyka. Zapewne każdy z nas skusi się podczas świąt na mały kawałek tego smakowitego ciasta. Tak więc, jak babka to tylko z bobowskiej Piekarni!
fot. Joanna Róż