Odkąd Bobowa lodami stoi
Ile lat liczą sobie lody tradycyjne, których kosztować można na bobowskim rynku w lodziarni Państwa Gucwów? W tym roku mija 25 lat od kiedy Bobowianie a także przybyli goście mogą zajadać się wykonywanymi według oryginalnej receptury lodami.
Powiedzmy sobie szczerze, tak dobrych lodów w okolicy szukać na próżno. W przypadku afrykańskich upałów jakie występują ostatnimi dniami w Polsce każdy sposób na ochłodę jest dobry. Jednak lód lodowi nie jest równy. W sklepie znajdziemy wyłącznie przemysłowe, które z prawdziwymi lodami mają mało wspólnego. Duże znane sieciówki, które sprzedają na gałki niejednokrotnie używają wszelkich ulepszaczy, past czy mleka w proszku. Co innego jeśli trafimy do lodziarni Państwa Gucwów w Bobowej, Grybowie czy Stróżach, wtedy możemy mówić o prawdziwym szczęściu. Możemy skosztować tradycyjnych lodach wytworzonych wyłącznie z naturalnych, wysokojakościowych produktów.
– Kiedy otwieraliśmy bobowską lodziarnię, nie za bardzo znałem się na lodach. Pierwszą recepturę, a właściwie pomysł na nią otrzymałem od pana Czernika z Gorlic, który był znanym wtenczas lodziarzem. To dzięki jego radom i sugestiom wyprodukowaliśmy pierwsze lody śmietankowe. Pamiętam, że rozdaliśmy je wśród dzieci i znajomych. Z każdym kolejnym wyrobem nabierałem własnego doświadczenia, ulepszając recepturę. Całkowita jej zmiana na autorską nastąpiła w około 10 lat temu, kiedy razem z synem opracowaliśmy własną, zbilansowaną recepturę. Lody produkowane są jedynie z naturalnych składników tj.: śmietana 30%, mleko płynne, jajka, cukier a do tego oczywiście owoce – truskawki, banany, jagody leśne. Nie dodajemy żadnych sztucznych komponentów czy barwników. O ich smaku decyduje natomiast świeżość i jakość składników. U nas lody wytwarza się często w małych ilościach, na tyle ile wskazuje zapotrzebowanie. To ma bardzo duży wpływ na ich jakość. Nad odpowiednią ilością każdego smaku w lodziarni czuwa autorski system, który opracował mój syn – kończy Pan Józef.
W czym tkwi sekret lodów tradycyjnych Gucwa? Odpowiada syn Pana Józefa, Tomasz Gucwa:
– Wychodzimy z założenia, że im bliżej nas produkt, tym lepszy jest jakościowo. Jesteśmy bowiem w stanie zweryfikować wtedy skąd pochodzi surowiec oraz mamy gwarancję świeżości. Dużą wagę przywiązujemy również do regionalizmu, stąd też wszystkie produkty potrzebne do wyrobu naszych lodów pochodzą od lokalnych producentów.
Lody tradycyjne można zjeść nie tylko na miejscu w lodziarniach znajdujących się w Bobowej, Grybowie czy Stróżach ale można zamówić także na wynos.
– Obecnie planujemy wprowadzenie do naszej oferty torty lodowe, które mogłyby uatrakcyjnić imprezy okolicznościowe – dodaje Tomasz Gucwa.
Dobremu klimatowi lodziarni w Bobowej sprzyja spokojny, pełen zieleni rynek oraz wesoły humor pani Małgorzaty, żony pana Józefa, właściciela. To właśnie ona swoją życzliwością i uśmiechem sprawia że lody oraz desery serwowane w ich lodziarni smakują jeszcze lepiej.
Właściciele marki wśród planów na najbliższą przyszłość mają wprowadzenie możliwości zwiedzania zakładu produkcyjnego przez dzieci ze szkół i przedszkoli. Maluchy nie tylko mogłyby zaspokoić ciekawość jak powstają lody ale także nauczyć się jak wybierać dobre, pozbawione chemii produkty.
Lodziarnie prowadzone są obecnie sezonowo, sprzedaż lodów rozpoczyna się wraz z pierwszymi upałami i kończy jesienią. Produkty państwa Gucwów przyciągają już nie tylko okolicznych ale także mieszkańców Gorlic, czy osoby spod Nowego Sącza.
Zapraszamy do odwiedzenia strony firmowej Lodów Tradycyjnych – lody bobowa gucwa