Czy to, co spożywamy, jest zdrowe ?! (TV)
Już po raz kolejny, dzięki podjętej współpracy między Powiatowym Centrum Edukacji Ligii Ochrony Przyrody oraz jej oddziałami a Uniwersytetem Pedagogicznym w Krakowie odbyła się konferencja naukowa poświęcona zagadnieniom związanym z kwestiami zdrowego odżywiania.
Konferencja miała miejsce wczoraj (tj. 26.02 br.) w Domu Polsko – Słowackim w Gorlicach. Na spotkaniu obecny był starosta powiatu gorlickiego, Jerzy Nalepka, a poprowadzili je Magdalena Semla, absolwentka bobowskiego Liceum oraz dr Łukasz Bińkowski, pracownik naukowy UP. Tematyka związana była z realizowanym w tym roku przez wspomniane organizacje ekologiczne programem , którego hasło brzmi „Upowszechniamy zdrową żywność”. W związku z tym konferencja podzielona była na dwa panele, które wyznaczane były przez dwa poruszane na nich tematy: „Akryl – amid – trucizna podawana na talerzu” i „Metale w środowisku. Problemy i konsekwencje”.
Głównym celem organizowanych konferencji naukowych jest przekazanie fachowej wiedzy z zakresu omawianego zagadnienia zgromadzonym na spotkaniu nauczycielom przyrody i biologii różnych szczebli, a więc szkół podstawowych i ponadpodstawowych, by wiedza ta mogła następnie trafić w czasie lekcji do uczniów. Wiedza cenna nie tylko ze względu na jej uniwersalne zastosowanie w dzisiejszych czasach, ale także ze względu na wskazówki, które mogą przydać się uczniom w czasie organizowanych z zakresu ekologii konkursów, w tej edycji skupionych właśnie wokół kwestii zdrowego odżywiania (obecnie konkurs ekologiczny, po odbytym już etapie szkolnym i gminnym, w kwietniu i w maju wejdzie w etap powiatowy).
„Podjęta przez działaczy Ligii Ochrony Przyrody powiatu gorlickiego inicjatywa ma duże szanse powodzenia i rozwoju – mówiła Grażyna Kurzawa, prezes gorlickiego oddziału Ligii Ochrony Przyrody. – „Jest mi niesamowicie miło, że ta współpraca z Uniwersytetem trwa. Mam nadzieję, że będziemy współpracować dalej. W tym roku spotkaliśmy się na konferencji dla nauczycieli przyrody i biologii oraz dla młodzieży, uczniów, przedstawicieli ze szkół ponadgimnazjalnych powiatu gorlickiego. Myślę, że temat jest bardzo aktualny, ponieważ w tym tempie dzisiejszego życia nie zawsze zastanawiamy się, co jemy, czy to jest zdrowa żywność. Była taka okazja do wymiany wiadomości między młodzieżą a nauczycielami.”
Przewidywana jest również podobna konferencja w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Bobowej, choć prezes Grażyna Kurzawa nie chciała na razie zdradzać szczegółów tego wydarzenia. Niemniej jednak gorąco zachęca także lokalną społeczność udziału w organizowanych przez LOP konferencji i do czerpania z nich wiedzy przydatnej w codziennym życiu.