To nie była łatwa rewolucja…Bobowa na antenie TVN!
Wieczór 12 września na TVN należał do karczmy Śliwkowa Bobowa, w której doszło do prawdziwej metamorfozy. Wielu mieszkańców Bobowej i okolic było jej świadkiem w nowym odcinku “Kuchennych rewolucji” Magdy Gessler. Właściciele oraz personel restauracji, jeszcze do niedawna znanej jako Paleta Smaków poruszyli niebo i ziemię, by odrodzić się na nowo.
Początek rewolucji był bardzo trudny. Pojawił się stres, frustracja i chęć poddania się. Na Paletę Smaków spłynęła fala krytyki. Zmiany, jakie należało podjąć, zaczynały się od sposobu przygotowania potraw, po układ i pozycje dań w menu, aż po ciemny wystrój lokalu. Metamorfoza restauracji okazała się nie lada wyzwaniem, jednak dzięki determinacji właścicieli i zaangażowaniu całego zespołu udało się ją zrealizować. Jak się okazało, kluczowym punktem metamorfozy stało się poznanie regionu Bobowej i jej tradycji. Oparte na niej potrawy, serwowane w karczmie oraz jej wystrój są nową wizytówką restauracji.
Karczma Śliwkowa Bobowa oraz jej menu dziś są przesiąknięte tradycjami ziemi Gorlickiej.
Wisienka na torcie to nic, w porównaniu ze śliwką w Bobowej – komentuje Magda Gessler.
Nie można przeoczyć także zmian wizualnych lokalu. Przeprowadzony został remont, podczas którego na ścianach karczmy pojawiły się śliwki i koronka klockowa. Wnętrze przyciąga ciepłem i wysokim standardem, promującym kulturę Bobowej. Na ponowne otwarcie zaproszeni zostali goście, by spróbować dań z nowego, odmienionego menu.
“Nazwa bardzo przewrotna, bardzo mi się podoba i nawiązująca do naszego regionalnego owocu, którym jest śliwka”,
“ Możemy zobaczyć koronkę klockową, która jest wszechobecna i jest znakiem rozpoznawczym Bobowej”,
“Śliwka grała dużą rolę. Można ją było wyczuć w słodkości barszczu” – komentowali goście
Na kolację degustacyjną zostali zaproszeni m.in Właściciel Portalu Bobowa24 – Mateusz Książkiewicz, Dyrektor GOK i Rady Bobowa – Bogdan Krok, Dyrektor SP Bobowa – Łukasz Kruczek, Sekretarz Gminy Ciężkowice – Dorota Popiela. Goście nie szczędzili pochwał.
Pstrąg na samym początku, wędzony, pochodzący z pobliskiego łowiska, delikatny, dodatki marchewka, śliwka. To wszystko sprawiło, że kompozycja była idealna – komentuje Właściciel Portalu Bobowa24 – Mateusz Książkiewicz
Śliwka nadaje mięsu smak, aromat – ocenia Sekretarz Gminy Ciężkowice – Dorota Popiela
Karczma zachwyciła swoim smakiem i nastrojem.
Dzięki metamorfozie Bobowa zyskała znaczące miejsce na mapie Ziemi Gorlickiej, dzięki postawieniu na pierwszym miejscu regionalnych potraw, w których w ciekawy sposób króluje nowosądecka śliwka. W karczmie można zobaczyć tradycyjne koronki klockowe urzekające swoim pięknem i precyzją wykonania. Do wyboru w menu na dziś dzień mamy; schab pieczony w kompocie z suszu, podawany z ziemniakami i ćwikłą, bigos, pstrąg smażony, placki po węgiersku, schabowy na smalcu czy też zapiekankę ziemniaczaną. Można zamówić także pierogi ze śliwką wędzoną oraz pierogi z kaczką. Karczma oferuje również zestawy dla najmłodszych smakoszy, pizzę – również tę ze śliwką, oraz różnego rodzaju napoje, w tym regionalne wina.
Odcinek kuchennych rewolucji ukazujący metamorfozę jest dostępny do obejrzenia w platformie player.pl.
Fot. Mateusz Książkiewicz, TVN / FOKUSMEDIA