Dzień Zdrowego Odżywania. Młodzież promuje produkty z własnego ogrodu!
We środę, 26 września br. w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Bobowej odbył się Dzień Zdrowego Odżywiania. Hasłem przewodnim było: “Zastanów się kogo karmisz!”.
Uczniowie, nauczyciele oraz zaproszeni rodzice mogli nie tylko spróbować różnych dań np. z dyni czy jabłek ale także dowiedzieć się jak nie marnować jedzenia. Odpowiedzialnym za przygotowanie potraw oraz ciastek byli uczniowie z klas II i III technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych).
“Poprzez Dzień Zdrowego Odżywiania chcemy nauczyć młodzież jak korzystać z produktów pochodzących z naszych ogrodów. Dania, które wykonaliśmy podczas zajęć sporządzono z owoców i warzyw, które są dostępne na przysłowiowe wyciągnięcie ręki. Ponadto w tym roku poruszona została sprawa marnowania jedzenia. Niestety statystyki dotyczące tego ile jedzenia wyrzucamy są coraz bardziej przerażające, dlatego nie marnujmy jedzenia i przestrzegajmy przed tym innych – powiedziała Marta Lach-Mruk, nauczycielka odpowiedzialna za przygotowanie Dnia Zdrowego Odżywiania.
tekst i fot.: Marta Gruca