Zobacz również: Grybow24.pl Łużna24.pl
+Aa
contrast-mode Wersja dla słabowidzących
Aktualności Bobowa Aktualności Aktualności Bobowa VIDEO Aktualności Bobowa Wydarzenia Aktualności Bobowa Duży kadr

Kinder bueno z fasoli? Za nami Fasolowe Żniwa

Autor: Justyna Śmiertka

Sernik, kinder bueno, mus, bezglutenowe burgery… I to wszystko z fasoli „Piękny Jaś”, która królowała na ostatnim wydarzeniu w Rożnowie. Fasolowe Żniwa po raz kolejny przyciągnęły miłośników niebanalnych połączeń kulinarnych, tradycji i folkowej muzyki.

W tym roku Fasolowe Żniwa przypadały na 9–10 sierpnia i po raz pierwszy trwały dwa dni. Dzięki temu mieszkańcy oraz turyści mogli w pełni skorzystać z oferowanych atrakcji i jeszcze lepiej poznać lokalne dziedzictwo.

Lachowskie Korzenie

W sobotę na pierwszym planie znajdowały się okoliczne zespoły regionalne, które zachwycały swoim donośnym śpiewem, energicznymi krokami i pięknymi strojami. Najpierw na scenie wystąpiły dziecięce formacje: Fasolki i Małe Rożnowioki. Młodzi artyści dali przedsmak tego, co miało nastąpić. W ramach II Przeglądu Folkloru „Lachowskie Korzenie” amfiteatr w Rożnowie gościł zespoły regionalne takie jak: Nawojowiocy, Janczowioki i Rożnowska Dolina. Wydarzenie stało się doskonałą okazją do kultywowania dziedzictwa Lachów Sądeckich – jednej z najbardziej wyrazistych grup etnograficznych zamieszkującej południową Polskę.

Po wręczeniu podziękowań dla uczestników przenieśliśmy się na chwilę do krainy dziecięcych marzeń, by znów powrócić do folkowych brzmień. Tym razem wystąpiła Kapela z Rożnowa, a po niej – zespół muzyczny „Takt”, który porwał publiczność do wspólnej zabawy. Jak widać, pierwszego dnia podpieranie ściany nie wchodziło w grę. Nogi same rwały się do tańca!

Tradycyjne brzmienia

Niedzielne świętowanie rozpoczęło się od uroczystej mszy świętej, podczas której rolnicy dziękowali za tegoroczne zbiory. Po nabożeństwie nastąpił przemarsz do amfiteatru w Rożnowie, gdzie został oficjalnie otwarty drugi dzień Fasolowych Żniw. Tę część uświetniła Orkiestra Dęta OSP Rożnów. Na scenie mogliśmy ponownie podziwiać zespoły regionalne: Rożnowską Dolinę i Siennioków. Muzyki więc nie brakowało!

Wieczorem zmieniliśmy klimat – Danuta Sowińska i Tomasz Gad uraczyli publiczność świetnymi coverami, wśród których znalazły się zarówno największe radiowe hity, jak i niszowe utwory. O 20 rozpoczął się koncert zespołu Lachersi, finalistów programu Must Be the Music z 2013 roku. Jego członkowie to rodowici mieszkańcy ziemi sądeckiej, mogliśmy więc usłyszeć tradycyjne melodie Lachów Sądeckich, Limanowskich i Szczyrzyckich we współczesnym wydaniu. Ale to nie wszystko! Fasolowe Żniwa zakończyły się występem charyzmatycznego duetu: Marka Piekarczyka i Macieja Miecznikowskiego. Zagrali nieśmiertelne kawałki, które wszyscy znają, czym udowodnili, że muzyka naprawdę łączy pokolenia.

Pomiędzy poszczególnymi punktami programu najmłodsi mogli skorzystać z darmowej strefy pełnej atrakcji. Dla nieco starszych zostały przygotowane wszelkie stoiska promocyjne i rękodzielnicze.

Piękny Jaś gwiazdą wydarzenia

Chociaż scena tętniła życiem, najważniejsze działo się za kulisami. Na stoiskach trwała degustacja potraw, które zostały przygotowane w ramach konkursu potraw z fasoli „Piękny Jaś”. Do kulinarnej rywalizacji siedem grup:

·       Koło Gospodyń Wiejskich w Siennej przygotowało zawijaniec cielęcy z grochem i ze spyrką z podpłomykiem i grochówkę po lachowsku z proziokami;

·       Stowarzyszenie „Przydonica Wspólna Sprawa” przygotowało fasolowe bezglutenowe burgery i babeczki z fasoli;

·       Koło Gospodyń Wiejskich w Rożnowie „Kreatywne Kobiety” przygotowało rożnowską zupę fasolową i słodki „Piękny Jaś”;

·       Koło Gospodyń Wiejskich w Jelnej przygotowało deser „Zimny Jaś” i zupę fasolową na bogato;

·       Koło Gospodyń Wiejskich „Tropskie Klimaty” przygotowało sernik z fasoli oraz pierogi z fasolą i szpinakiem;

·       Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne „Pogórze” przygotowało puree ziemniaczano-fasolowe z sosem pomidorowym i wołowiną, a także deser kinder bueno z fasoli;

·       Stołówka Gminna przygotowała pierogi z fasolą okraszone boczkiem oraz polędwiczki z musem fasolowym.

Wszystkie dania zrobiły ogromne wrażenie na jury, ale to sernik z fasoli podbił ich podniebienia! Tym samym Koło Gospodyń Wiejskich „Tropskie Klimaty” zdobyło główną nagrodę. Na drugim i trzecim miejscu uplasowały się kolejno: Stołówka Gminna i Koło Gospodyń Wiejskich w Jelnej. Potrawy oceniała komisja w składzie: Janina Molek (przewodnicząca jury i lokalna specjalistka od fasoli „Piękny Jaś”), Grażyna Więcek (kierownik Orkiestry Dętej OSP Rożnów) i Józef Klimek (przewodniczący Rady Gminy).

Ślinka cieknie na samą myśl! Ciekawe, gdzie wyobraźnia poniesie uczestników przyszłorocznej edycji.

Sponsorami strategicznymi wydarzenia są: PreZero Polska, Fundacja Horyzont360 i firma Enbud. Pozostali sponsorzy to: Sklepy Przemysłowe ABC Pyzik, Koral, ZET Transport, Bank Spółdzielczy w Nowym Sączu, Rafatex, Na Wzgórzu Family Resort, DBPatron, Koszarka Venue&SPA, MatPark, Rożnowska Ostoja, Przystań Motorowodna Koszarka, F.H.U. NEOBUD Rożnów, Libropol, Lemon Resort SP, Zielona Dolina, Dzikie Wino, Bistro Ułan, Masarnia Furtak, Piekarnia „Sienna”, Piekarnia „Rożnów”, noi Resort, Sunjacht, Agencja reklamowa O1E, Winnica Gródek, Novo.Sądecka resto & business club, Jurkowski mięso – wędliny, Platinum Travel, Domki&Apartamenty Koszarka, Sklep wędkarski, Tarsmak, GraVelo – Wypożyczalnia Rowerów, OW Barbara, OK.Company i Nieregularny przewóz towarów Krzysztof Nowak. Partnerami zostali: Heron Live Hotel, OSP Gródek nad Dunajcem, Sądeckie WOPR i Wiśniowski. Z kolei patroni medialni to: Gródek24, Grybów24, Bobowa24, Sądeczanin, M jak Małopolska, Radio RDN, MiastoNS i Krynica.tv.

partnerzy Bobowa24 Nasi partnerzy