Zobacz również: Łużna24.pl Grybow24.pl
Bobowa24.pl http://bobowa24.pl/
imieniny Czwartek, 29 czerwca 2017
PWSZ oferta edukacyjna

Mieszkańcy Grunwaldzkiej będą mieli ciszej i czyściej…

08.06.2016 || Kategorie: Bobowa, Inwestycje, Społeczeństwo || Autor: Mateusz Książkiewicz

Na wniosek mieszkańców nieruchomości położonych przy ulicy Grunwaldzkiej zostaną zainstalowane w tym miejscu ekrany ochronne. Realizacja zadania będzie możliwa dzięki środkom jakie wyasygnował Urząd Miejski w Bobowej oraz Województwo Małopolskie.

Problem zgłaszany przez mieszkańców szczegółowo komentuje burmistrz Bobowej Wacław Ligęza: – Już od kilku lat były sugestie ze strony mieszkańców, że ich budynki ulegają systematycznemu niszczeniu. Najbardziej niszczyło je błoto pośniegowe lub fontanny wody jakie tworzą się spod kół przejeżdżających samochodów. Nie jest to co prawda zadanie gminy, bo jest to droga wojewódzka i to jej zarządca powinien zadbać by takie sytuacje nie miały miejsca. Ukształtowanie terenu jest takie a nie inne, woda zbiera się tam od strony rynku ale i wiaduktu przez co przy intensywnych opadach deszczu tworzą się kałuże a studzienki nie są w stanie przyjąć takiej ilości opadów. Ja się przyglądałem tej sprawie jak i działaniom jakie podejmowało chociażby Starostwo Powiatowe ale nie skutecznie. Dlatego postanowiliśmy się tym zająć jako miasto. W imieniu naszego, bobowskiego samorządu prowadziłem liczne rozmowy, były złożone wnioski. W najbliższym czasie będzie kolejne spotkanie z mieszkańcami, ponieważ zostało już zrobione rozpoznanie ile zadanie kosztować, jak będą wyglądać ekrany oraz na jakim dokładnie odcinku się znajdą. Po akceptacji przez mieszkańców, w niedługim czasie powinno się udać je zamontować.

Ekrany zostaną zamontowane przy działkach na której znajduje się Centrum Kultury oraz budynkach w stronę ul. Okrężnej. Projekt merytorycznie będzie realizował Zarząd Dróg Wojewódzkich, konsultacje natomiast będzie prowadził burmistrz oraz pracownicy Urzędu Miejskiego w Bobowej.

– W wyborze ekranów będą decydować przede wszystkim głosy mieszkańców, wiadomo nie spełnimy wszystkich życzeń ale nie było np. akceptacji na to by były one ciemne, zwłaszcza że ograniczyłyby dostęp światła dla tych budynków – dopowiada burmistrz.

Decyzją radnych, podczas sesji jaka miała miejsce 1 czerwca br. gmina Bobowa przeznaczy na ten cel 10 tysięcy złotych, co stanowi 50% kosztów tego zdania. Druga połowa zostanie sfinansowana przez Urząd Marszałkowski w ramach inicjatyw samorządowych.

fot. Mateusz Książkiewicz